22 Aralık 2008 Pazartesi

Patlıcan Salatası




Yaz sebzesi olsa da kışın da manav tezgahlarında, pazarlarda gördüğümüz, Türk mutfağının demirbaşlarından akla gelen her tür yemeğinin, zeytinyağlısı, etlisi pilavı böreği, salatası yapılan patlıcan...
Faydalarını da yazmadan geçmiyelim. Uzmanlara göre kalori değeri düşük içinde A, C ve B vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunan bir sebzedir.Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini, sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor.
Bu kadar faydasından sonra size gelen yılbaşın da sofralarınızı süsleyecek patlıcan salatası tarifi veriyorum.

3 adet patlıcan!
2 limon suyu
3 adet Kırmızı biber(yeşil biberde olabilir)
maydanoz,(ben biraz da dereotu koydum.)!
2 çay bardağı ceviz
2 Çorba kaşığı zeytinyağı1 kase süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Hazırlanışı
- Patlıcanları közleyin.Biberleri közleyin.
- Soğuduktan kabuklarını soyun.
-Bıçakla kesme tahtasının üstünde çok ince kıyın.
- Limon suyu ve zeytin yağını, maydanozları, biberi , cevizi, kıydığınız patlıcanın içine karıştırın.
-Bu karışıma süzme yoğurt koyarak karıştırın koyacağınız servis tabağına yerleştirip üzerini süsleyin.
NOT: İsterseniz mikserde patlıcanı ve diğer malzemeleri karıştırabilirsiniz.
- Kömür ateşinde çok güzel közlenir. Ama kömür ateşini bulmamız çok zor olduğu için patlıcanı folya kağıdına sararak, ocağın üzerine de közleyebilirsiniz.
- Patlıcan yemeğini yaparken normalde acı bir besin olduğu için kullanmadan önce yarım saat tuzlu suda bekleterek acılığı giderilir. Ama şimdi patlıcanlar hormonsuz patlıcanlar gibi pek acı olmuyor.